Bérczes Lajos, elektromos szakági vezető tervező

1945 áprilisában születtem, egy ötgyermekes lelkészcsalád másodikdik gyermekeként. Elsősorban megélhetési okokból, az általános iskola után szakmát kellett tanulnom. Villanyszerelő lettem, majd munka mellett esti tagozaton éretségiztem. Ezután úgy tanultam tovább nappali tagozaton, hogy alkalmi munkákkal fedeztem a tanulás költségeit.

A diploma megszerzése után egy évig a Ganz-Mávag tervező irodájában dolgoztam, majd az ÉVITERV-hez (Épületgépészeti Tervező Vállalat) kerültem elektromos tervezőként. Itt néhány év után irányitótervező, majd vezető tervező lettem. A több mint 25 éves tervezői gyakorlat alatt az erősáramú elektromos tervezés szinte minden területén sikerült komoly gyakorlatot szerezni.
Vezető tervezői jogosultságom nyilvántartási száma: V-1/01-10066 (Mérnők Kamara)
Alapelveim tervezőként és magánemberként:

MEGBÍZHATÓSÁG, SZAKSZRŰSÉG, PONTOSSÁG.

Valamennyi eddig általam készített tervet és programot magas műszaki színvonalon, napra pontosan határidőre, készítettem el. A legtöbb tervem kivitelezéséhez egyetlen nap tervezői művezetésre sem volt szükség.

VÁLLALOK: erősáramú elektromos tervek (energiaellátás, világítás, automatika) készítését.

Tervszállítás interneten, és ACROBAT READER-el mindenki által olvasható .pdf formában is.

Az új dolgok iránti kíváncsiságtól vezetve a számítástechnika területére is elkalandoztam. Első kísérletként a 70-es évek közepén néhány kollégámmal épületgépészeti ajánlatkészítő programot írtunk TPA típ. számítógépre. Az ÉVITERV számítástechnikai csoportjának tagjaként, az akkor elérhető tanfolyamokon, szervezési és programozási ismereteket tanultam. A 80-as években a VIV megbízásából, a Bicskei Előszerelő Üzem részére grafikus tervező és raktárgazdálkodási programot írtunk személyi számítógép hálózatra. Az én feladatom a grafikus elosztó-tervező program biztosítása volt. Az akkor beszerezhető CAD programok még nem voltak alkalmasak napi többszáz rajz elkészítésére, ezért azt -"C" nyelven- magam készítettem el. Később ennek a programnak a magját rajzoló programként, elsősorban elektromos tervezőknek, közel száz példányban értékesítettük.

A gazdasági környezet változásaira reagálva 1989-ben számítástechnikai csoportunk kft-t alakított. Azóta RIC Kft néven erősáramú tervezéssel és számítógépes programok készítésével foglalkozunk.


Bérczes Lajos
Cím: 1173 Budapest, Újlak u. 39. IV/17.
Telefon: 1 256 2534 mobil: 20 452 3243
e-mail: berczes.lajos@chello.hu

RIC Ipari Szabályozás és Szoftver Kft
Cím: 1015 Budapest, Csalogány u. 6-10.
Ügyvezetők: Bérczes Lajos, Bolla József
Tel/Fax: 1-225-8457, 1-225-8458
e-mail: ric_soft@ric.hu (ric_soft...)